Kova köhä?

Nykyään kuulee usein sanottavan, että yhä useammat lääkärit ovat lopettaneet yskänlääkkeiden suosittelemisen. Etenkin lapset ja nuoret, mutta myös aikuiset saattavat saada niistä ikäviä sivuvaikutuksia. Luonnon yrteistä löytyy monia turvallisia kasveja, joilla voidaan helpottaa hengitysteiden ongelmia.

Hengitystietulehduksiin käytettävissä yskänlääkkeissä käytetään aineita, jotka yleisesti vaikuttavat aivojen yskäkeskukseen. Sellaisia ovat muun muassa oopium-unikosta saatavat kodeiini ja etyylimorfiini. Keskushermoston häiriöt, aistiharhat ja sydämen rytmihäiriöt ovat tyypillisiä yskänlääkkeiden sivuvaikutuksia, kuten myös esimerkiksi yskärefleksin liian voimakas lamaantuminen ja värekarvatoiminnan ja rauhaserityksen lamaantuminen. Muita haittoja voivat olla tokkuraisuus, uneliaisuus, vatsakivut, pahoinvointi, oksentelu, ummetus ja vapina.

Viime aikoina on Suomessakin ehdotettu, että lasten yskänlääkkeiden myynti tulisi kieltää. Vielä niitä kuitenkin myydään noin 20 miljoonan euron arvosta vuodessa. Monet valistuneet lääkärit ovat kuitenkin luopuneet yskänlääkkeiden suosittelusta ja antavat potilaille vinkkejä erilaisista luonnonmukaisista hoitokeinoista. Tästä ovat olleet tyytyväisiä varsinkin pienten lasten vanhemmat. Lämmin hunajavesi, miedot yrttivalmisteet teenä tai mikstuuraksi uutettuna voivat olla yllättävän tehokkaita.
 

Karmeliittamunkkien perinteitä

Jotkut vuosituhansia käytössä olleet ja tieteellisesti tutkitut yrtit ovat hengitysteiden ongelmissa hyvin toimivia. Etenkin kihokin ja lakritsiuutteen haihtuvat öljyt auttavat irrottamaan limaa. Kihokki sisältää myös mikrobeja tuhoavia aineita. Lisäksi useat muut kasviyrtit, kuten timjami, piparminttu sekä anisruoho hillitsevät yskän-ärsytystä limaa irrottamalla. Piparminttuöljy sisältää pääasiassa mentolia, joka vaikuttaa antibakteerisesti suun limakalvoilla sekä helpottaa tukkoista oloa. Suun ja nielun desinfiointiin sopivia ja rauhoittavasti vaikuttavia öljyjä ovat muun muassa salvia-, laventeli- ja neilikkaöljyt. Carolus Mixtura on nestemäinen kihokki-yrttivalmiste, joka hellii hengitysteitä.

Tuotteen kehittelyssä on otettu huomioon karmeliittamunkkien perinteitä. Yrttejä on käytetty satoja vuosia erilaisissa lääketinktuuroissa tai alkoholia sisältävissä yrttijuomissa. Tinktuuroissa käytetty vahva alkoholi voi kuitenkin aiheuttaa sen, että huonosti irtoava lima kulkeutuu väärään suuntaan ja ahtauttaa pieniä hengitysteitä, sekä kuivattaa herkkiä lima-kalvoja. Siksi Carolus Mixturaan ei ole hyväksytty edes pientä alkoholimäärää. Tuote on myös täysin sokeriton: makeahko maku tulee luonnostaan lakritsanjuuriuutteesta. Carolus Mixturan pohjana on pii- ja karmelloosigeeli. Pii suojaa ja vahvistaa herkkiä limakalvoja hengitysteiden pinnalla.
 

Näin nautit Carolus Mixturaa

Akuuttien hengitystievaivojen hoidossa ensimmäinen vuorokausi on tärkeä. Mikstuuran haihtuvat öljyt vapautuvat tehokkaasti silloin, kun annosta pidetään suussa jonkin aikaa. Haihtuvat öljyt vaikuttavat nenäontelossa, nenän sivuonteloissa, kurkussa, äänihuulissa, henkitorvessa ja keuhkoputkissa.

Tehokas tapa on ottaa mikstuuraa noin 1/2–2 teelusikallista useita kertoja päivässä aina silloin, kun oireet tuntuvat voimistuvan. Näin saadaan aikaan jatkuvakestoinen rauhoittava vaikutus hengitysteihin. Mikstuuraa voi käyttää myös ennaltaehkäisevästi 1–3 tl päivässä. Se sopii hyvin myös puhetyöläisille, laulajille ja muille paljon ääntään käyttäville.
 

Kokeile myös näitä:

  • Juo paljon lämpimiä nesteitä.
  • Kokeile höyryhengitystä: kostea ilma tekee hyvää hengitysteiden limakalvoille.
  • Voit myös kokeilla hunajaa tai hunajavettä.
  • Jos nukkuminen on hankalaa makuuasennossa, voit vaihtaa tyynyn korkeampaan.

Tuote on saatavilla Luontaistuntija-myymälöistä ja verkkokaupasta.
 

Lehden muita artikkeleita

Energiaa elämälle
Kehon energia tuotetaan mitokondrioissa, jotka ovat pieniä pavunmuotoisia rakenteita jokaisen solun sisällä....
Lue
Hyvän olon tehopari – Oxytarm ja Skingain
Nyt neuvomme, miten saat tehostettua Skingainin vaikutusta helposti. Suolen puhdistaminen kannattaa – Kun minulta...
Lue